Het verhaal van Havenzicht
Havenzicht in een begrip in onze regio. Na meer dan 250 jaar een horeca bestemming te hebben gehad, krijgt het een vernieuwde invulling. Wat blijft is de gastvrij accommodatie die er is voor inwoners, bezoekers en toeristen. Het pand dient geladen te worden met een verhaal, een verhaal wat mensen bij blijft en er mede voor zorgt dat het een begrip wordt. Door gebruik te maken van aansprekende namen en verhalen komt het Verhaal van Havenzicht tot leven.
Hoe kun je de diverse ruimten en de diverse functies van het nieuwe Havenzicht nu met elkaar verbinden? Voorstel is om namen van bekende personen aan diverse ruimtes te verbinden. Daarnaast ook te kijken naar welke rol het in het verleden heeft vervuld of straks gaat vervullen. Dat samen zorgt voor een verhaal.
We beginnen het verhaal met een stuk geschiedenis van onze omgeving, waarbij Havenzicht letterlijk en figuurlijk op het kruispunt ligt van die geschiedenis. Rond 1500 zijn de eerste stenen gelegd van het huidige gebouw, onlangs vastgesteld door een aantal culturele erfgoedspecialisten. Sinds de stichting van Sint-Annaland in 1475 hebben diverse personen een belangrijke stempel gedrukt op de ontwikkeling van ons dorp. Het waren de ambachtsheren die zorgden voor de ontwikkeling van ons gebied. Zonder deze historische personages zou Sint-Annaland er totaal anders uit hebben gezien. Het zijn aansprekende namen die regionaal, landelijk en zelfs internationaal bekend zijn geworden.
Door het koppelen van deze historische namen aan het nieuwe Havenzicht kunnen we inwoners en gasten uit binnen- en buitenland een eigentijds lesje geschiedenis laten beleven. We willen hen ons verhaal vertellen en zo betrekken en boeien. De vakantiesuites op de 1e etage en zolder dragen straks een naam van één van de ambachtsheren. De ruimten in de horeca op de begane grond en kelder krijgen een naam die gekoppeld is aan het gebruik ervan in het verleden en door middel van aankleding en attributen wordt dat extra tastbaar gemaakt.
MOGELIJKE TOEPASSINGSVORMEN
Het Verhaal van Havenzicht kan op diverse manieren worden uitgedragen. Een aantal uitgangspunten daarbij kunnen zijn dat dit op een eigentijdse, vlotte, kort en krachtige, pakkende en betekenisvolle manier gebeurt.
2) Decoratiematerialen afstemmen op de naamgeving en gebruik van ruimten.
3) Het ‘Verhaal van Havenzicht’ op een pakkende manier illustreren en daarmee:
– Havenzicht wandel- en/of fietsroute uit te zetten.
– Boekje vervaardigen met daarin onze lokale geschiedenis.
4) Een fictief persoon nodigt iedereen gastvrij uit en is daarmee een:
– Eyecatcher in de communicatie, zoals in advertenties en op placemats.
– Model voor een souvenirs als tastbare herinnering aan een bezoek aan Havenzicht.
5) Eigentijdse lezingen over onze geschiedenis en zo groepen naar binnen halen.
– Schoolklassen, ouderenorganisatie, serviceclubs, ondernemersverenigingen.
6) Verbinding leggen met andere geschiedenisdragers in onze regio, zoals:
Streekmuseum de Meestoof, de Kleine Muiterij, Hoeve Huygens, Clingendael, Meekrap geschiedenis.
7) Het zijn bovenal de vaste gebruikers van Havenzicht die ieder op zijn of haar wijze het verhaal enthousiast weet over te brengen.
NAAMGEVING PAND
We hebben destijds gekozen om vast te blijven houden aan het woord Havenzicht. Zeker lokaal en regionaal een begrip. Omdat we ook heel veel nieuwe gasten willen gaan aantrekken, geeft alleen het woord Havenzicht onvoldoende duiding wat je kunt verwachten van de functionaliteit van het pand. Het kent straks immers 3 gebruikers, te weten:
1. Havenzicht Vakanties – recreatie en verblijf
2. Restaurant Havenzicht – horeca, feesten en meetings, winkel
3. Zorgcoöperatie Anna Zorgt – zorg en welzijn
In totaal drie verschillende functies. De horecabazen hebben gekozen voor Restaurant Havenzicht als hun handelsnaam. Het totale complex is echter meer dan een ontmoetingspunt om te eten en te drinken. Je kunt er straks ook vergaderen en iets vieren. Je kunt er ook overnachten, informatie ophalen, iets kopen en het is de plaats om vitaal en actief te blijven. Het is dan ook belangrijk dat er een toevoeging wordt gedaan aan het woord Havenzicht, iets wat de lading dekt voor het totale complex. Kortom welke woord past dan bij al deze functies?
Door al die verschillende functies is uiteindelijk gekozen voor de volgende naam:
Aan de naam die wordt gekozen wordt het label ‘sinds 1749’ toegevoegd om extra cachet aan het geheel te geven. 1749 is – voor zover bij ons bekend – het jaar waarin het pand een horecabestemming kreeg.
HEERLIJCKHEID HAVENZICHT
Eten & drinken | slapen | zorg & welzijn | shop
Sinds 1749
NAAMGEVING RUIMTEN
1e VERDIEPING & ZOLDERS
De vakantieverblijven die te vinden zijn op de 1e verdieping, hebben een vide c.q. een verbinding met zolder. Dat zorgt voor een nog betere beleving van de ruimte. Met een gemiddeld oppervlak van ruim 70 m2 én de wijze van afwerking en inrichting kun je met recht spreken van een suite in plaats van kamer of appartement. Ook commercieel gezien zal een suite prima in het huidige Thoolse aanbod van overnachtingsmogelijkheden passen.
Deze naamgeving van de diverse suites hebben een historische link naar de beroemde families die ‘regeerden’ over het dorp en de landerijen. Zij zorgden voor het inpolderen en onder andere voor de bouw van een kerk, school, weeshuis, armenhuizen en een raadhuis. Kortom we stellen je graag voor aan de oprichtster en ambachtsheren van Sint-Annaland.
Appartement 1 – Anna van Bourgondië Suite
Geschikt voor 2 personen, 1 slaapkamer, het hoogste level qua uitvoering en dus ideaal om in te zetten als bijvoorbeeld bruidssuite of VIP room. Te betreden via de centrale gang. In totaal 67 m2.
Bijzonderheden:
Anna van Bourgondië verkreeg het octrooi tot bedijking van de slikken en schorren van het vader Karel de Stoute in 1475, een jaar later starten de werkzaamheden en ontstond Sint-Annaland. De schutpatroon van Anna van Bourgondië was de bron voor de naamgeving van ons dorp. Onder haar bewind ontstond het Ring-Voorstraatdorp en werd een kerk en klooster gesticht.
Appartement 2 – Karel van Bourgondië Suite
Geschikt voor 3 personen, 2 slaapkamers. Bijplaatsen van een extra bed is mogelijk. Betreden via centrale opgang. Schakeling met appartement 3 via een goed geïsoleerde tussendeur. Inclusief entresol bedraagt de oppervlakte van deze suite 74 m2.
Bijzonderheden: Na Anna van Bourgondië gaat de ambachtsheerlijkheid in 1498 over naar haar (bastaard) broer Boudewijn van Bourgondië, vervolgens naar Charles van Bourgondië en toen naar diens zoon Charles/Karel van Bourgondië jr. die de lijfspreuk ‘Altyt bet groeyede’ introduceerde in Sint Annaland. Dat wordt ook meteen het wapen van Sint-Annaland en terug te vinden op een ruitvormig schilderij uit 1591. Dit kunstwerk is vervaardig door een Vlaamse kunstschilder was bedoeld voor de schepenkamer. In 1850 werd het op de rommelzolder ontdekt, gerestaureerd en kreeg het vanaf die tijd weer een plaats in het gemeentehuis van Sint-Annaland. Na de gemeente herindeling in 1871 is het houten paneel verhuisd naar het oude stadhuis van Tholen. Deze ambachtsheer was heer van Sommelsdijk en Sint-Annaland en gehuwd met Johanna van Kuilenburg.
Appartement 3 – Constantijn Huygens Suite
Geschikt voor 4 personen. Uitbreiden met 2 extra bedden is mogelijk. Betreden via centrale opgang. Schakeling met suite 2 is mogelijk via een goed geïsoleerde deur. Dit appartement bedraag maar liefst 94 m2.
Bijzonderheden:
Gij gaf toestemming tot de realisatie van het eerste gemeentehuis van Sint-Annaland. Een bestaand pand op de hoek Molendijk/Kaay (het huidige Havenplein) werd aangekocht. In 1729 kwam deze beroemde ambachtsheer er hoogstpersoonlijk polshoogte nemen.
Appartement 4 – Philips Doubleth Suite
Geschikt voor 4 personen. Betreden via centrale opgang. Inpandig dakterras, totaal 80 m2.
Bijzonderheden: Johan Doublet kocht op 1 april 1620 de ambachtsheerlijkheid Sint-Annaland, wat in 1651 om handen kwam van zijn zoon Philips Doublet. Zijn zoon Philips Doublet jr. erft in 1660 de ambachtsheerlijkheid en hertrouwd ook in dat jaar met zijn nichtje Suzanna Huygens, enig dochter van Constantijn Huijgens en Suzanna van Baerle.
Suzanna kreeg toen van haar familie een nog te bouwen Hoeve in de Anna Vosdijkpolder. Deze hoeve werd in 1662 gerealiseerd als zomerverblijf en kreeg de naam Zeezicht. Tegenwoordig verwijst de naam Huygens Hoeve naar de stichter van weleer. De Doublets resideerden in Den-Haag op het indrukwekkende landgoed ‘Het Huys van St. Annaland.’ Momenteel is in de villa het Instituut Clingendeal gevestigd, het Nederlands instituut voor internationale betrekking. Het park rondom de villa draagt nog steeds de toepasselijke naam Sint-Annalands Clingendael.
Appartement 5 – Guus de Casembroot Suite
Geschikt voor 5 tot 6 personen. In totaal 82 m2 met een eigen aparte opgang.
Bijzonderheden: De Casembroot is de ambachtsheer die qua naam nog steeds het meest bekend is van allen. De openbare lagere school De Casembroot en De Casembrootstraat verwijzen naar hem en zijn familie. De Koninklijke Fanfare Accelerando had in de Casembroot een groot bewonderaar en hebben menig keer bij officiële momenten in de Zeeuwse hoofdstad mogen optreden. Ook was de Jonkheer Meester (Guus) de Casembroot en zijn vrouw ook geregeld te vinden in Sint-Annaland. Tijdens de viering van 525-jarig Sint-Annaland in 2000 was de weduwe Sophie Constance Baronesse De Casembroot-Van der Feltz nog betrokken bij de feestelijke activiteiten.
Na het overlijden van mevrouw De Casembroot is het ongewis hoe het nu verder gaat met deze meer dan 500 jaar oude ambachtsheerlijk. Heerlijck Havenzicht is een tastbare herinnering aan dat rijke verleden.
NAAMGEVING RUIMTEN
Het voorstel is om de naamgeving van de diverse ruimten op de begane grond en kelder in relatie te laten staan tot de functie waarvoor die ruimte in het verleden werd gebruikt.
1e deel brasserie – de gelagkamer
Deze ruimte is wat velen zich nog zullen herinneren als het voormalige café Havenzicht. De belangrijkste werkplek van het gehele complex wordt waarschijnlijk de nieuwe bar. Van hieruit worden gasten bedient die zitten op het terras of in één van de diverse ruimten. In totaal 44 m2. Deze ruimte is laagdrempelig, druk en krijgt een eetcafé achtige invulling. Ook willen de uitbaters daar de mogelijkheid creëren om verse broodjes af te halen. Je kunt die vooraf bestellen of erop wachten terwijl ze worden klaargemaakt. In deze ruimte worden 14 zitplaatsen kunnen worden gecreëerd.
2e deel brasserie – Heerenkamer
Dit is het alleroudste stukje van Havenzicht, waarbij diverse bouwkundige details teruggaan naar het begin als horecabestemming. Hier werden zaken besproken, overeenkomsten gesloten en verenigingen opgericht. Het krijgt straks een stijlvolle en exclusieve uitstraling, waarbij de rood/oranje meekrapkleur prominent aanwezig is (destijds het belangrijkste landbouwgewas van Thoolse bodem). Oppervlakte hier is 34 m2. Een ideale ruimte voor een mooi diner of een exclusieve c.q. besloten zakelijke bijeenkomst. Aantal zitplaatsen 23.
3e deel brasserie – Bruynzeel Lounge
De loungehoek is 42 m2 groot. Hier kun je lekker ontspannen met vrienden bij de grote en nadrukkelijk aanwezige antieke schouw. Bij mooi weer kunnen de ramen aan de Voorstraat open gezet worden, wat zorgt voor een bijzondere beleving en meer licht in de ruimte. De naamgeving van deze ruimte is een ode aan de familie Bruijnzeel die met hun fabrieken naam en faam hebben gemaakt. Exact op deze plek was destijds klokkenmaker Bruynzeel gevestigd, familie van de bekende potloodfabrieken. Dit pand werd gesloopt in 1986. Deze ruimte staat nu ingetekend voor 16 zitplaatsen.
Ontmoetingszaal – Tonhuiszaal
In totaal 77 m2 als afgesloten ruimte en voorzien van alle technische voorzieningen voor het geven van presentaties. Het is ook de ruimte waar Anna Zorgt de senioren van ons dorp kan gaan ontvangen. Alle wanden kunnen open en de ruimte vormt dan één geheel met de naast gelegen loungehoek, waardoor een zaal ontstaat van zo’n 120 m2. In deze ruimte kunnen tussen 50 tot 65 gasten een plaats krijgen. Audiovisuele middelen zorgen ervoor dat het ook een prima zaal wordt voor presentaties en vergaderingen.
Commerciële ruimte – Het culinaire magazijn (werktitel)
In totaal 26 m2 wat het karakter kan gaan krijgen van een klein winkeltje, afhaalloket, uitgiftepunt of informatiecentrum. Het zorgt voor extra levendigheid in de Tonhuisstraat. Onder deze ruimte bevindt zich een kelderruimte die per trap bereikbaar is. Handig voor opslag van goederen. De exploitant kan gebruik maken van de toiletten aldaar.
Kantoren Anna Zorgt – Het Dorpsloket
Naast het zorgloket in het wooncomplex Annahof, krijgt zorgcoöperatie Anna Zorgt een
2e loket in de vorm van een kantoorruimte, wat in twee gedeelten is gesplitst, totaal 32 m2. De ruimte is voorzien van een beeldscherm voor presentaties. Ramen aan de voorzijde kunnen open wat het werkklimaat, laagdrempeligheid en transparantie verhoogt.
KELDERS
De kelder werd van oudsher gebruikt voor opslag. De grootste gewelfde kelder was vast en zeker de opslag voor bier, dus hoe toepasselijk is het dan om het de bierkelder (te gaan noemen. Ideaal voor kleine proeverijen en private diner partijtjes.
In de kleinere gewelfde kelder proberen we een oud wijnrek te bewaren en geeft meteen duiding aan de haar naam; de wijnkelder.
Het allerkleinste gewelf kan als naam de schatkelder (meekrijgen. Hierin kun je spullen laten zien uit het Havenzicht verleden.
De allergrootste ruimte die in de kelder gecreëerd kan worden is bestemd als ontmoetingsruimte. Voor vergaderingen, workshops of te gebruiken door flexwerkers. Het is toegankelijk op ieder moment van de dag via een tag. Het heeft eigen toiletten, douche en pantry. Hoe als toepasselijk naam de werkplaats.
In de kelder bevindt zich een uitgebreide toiletgroep met 3 damestoiletten, 2 herentoiletten en 2 urinoirs.
Toegang tot de suites 1 tot en met 4 via een nieuwe ingang aan de Voorstraat. Na binnenkomst een klein halletje wat representatief wordt aangekleed. Slimme toegang door een code of app.
Tot slot wordt er in de kelder nog een kleine ruimte gecreëerd aan de Voorstraatzijde wat kan fungeren als kantoorruimte voor de beheerder en/of horeca uitbaters.
TUIN
Deze is nog onder constructie. Belangrijk is dat de keuken goed bereikbaar is vanaf straatniveau, ook afvalcontainers krijgen in plaats zonder dat ze de kwaliteit van de ruimte aantasten. Je treft er een opslag c.q. stalling met oplaadpunt voor de fietsen van de gasten aan. Een kleine tuin zorgt voor een bijzondere beleving voor de gasten van de suites en de gebruikers van de werkplaats.
ALGEMENE INFORMATIE
• Het adres van Heerlijckheid Havenzicht is Tonhuisstraat 1, 4697 HZ Sint-Annaland.
• De suites hebben als adres Tonhuisstraat 2 tot en met 6.
• Toegang tot suites 1 tot en met 4 via de Voorstraat.
• Suite met huisnummer 6 heeft eigen toegang aan andere zijde van het pand.
• Iedere suite heeft eigen meters gas-, elektriciteit en watermeters.
• Vaste internet en goede Wifi door het gehele pand.
• Geluidsinstallatie in alle horecaruimten en ontmoetingszaal op de begane grond.
• Suites zijn niet geschikt voor mindervaliden en huisdieren zijn niet toestaan.
• Wat betreft energie ligt er op het achterste dakvlak 30 zonnepanelen, goed voor het opwekken
van ruim 10.000 kWh op jaarbasis. Uitbreiding van de panelen is eenvoudig te realiseren.